Verslag Startbijeenkomst Ons Oostende

Wat is er allemaal besproken tijdens de eerste bijeenkomst op dinsdag 18 april voor de deelnemers aan het project Ons Oostende in Helmond? Graag praten we je even bij.

“Een betaalbare woning op zo’n mooie locatie is een buitenkans”, aldus een enthousiaste deelnemer tijdens de startbijeenkomst. Het is dan ook de hele avond flink druk in lunchroom De Keyser. Veel deelnemers zijn verrast dat er nog zo weinig bekend is over de woonlocatie. Als duidelijk wordt dat bewoners zelf mee bepalen wat het plan gaat worden, is vrijwel iedereen positief. “Wat is er nu leuker dan te wonen in een gebouw waar je zelf over hebt nagedacht?” reageert een deelnemer. Het ontwikkelteam Ons Oostende dan ook erg blij met de inbreng van iedereen. Wat een gezellige, vriendelijke en open mensen hebben we ontmoet!

Vragen over inkomen en toewijzing van de woningen

“Kom ik wel in aanmerking voor een woning?” Dat is een vraag die veel terugkomt die avond. Voor veel deelnemers wordt pas tijdens de avond duidelijk dat geïnteresseerden zich moeten inschrijven bij Woonbedrijf om in aanmerking te komen voor een woning. Veel mensen vragen zich af of ze vanwege hun inkomen voor een appartement in aanmerking kunnen komen. Meer informatie hierover vind je op de website van Woonbedrijf. Het is natuurlijk allemaal best ingewikkeld en het is voor iedereen anders. Als je daar nog vragen over hebt, dan komen we daar graag tijdens de volgende bijeenkomst nog een keer op terug.

Samen wonen en samen leven

We hebben je veel vragen gesteld over de woonplek en hoe je daar wil wonen. De meeste deelnemers hebben behoefte aan een rustige woonplek waar zij hun eigen plekje hebben. De bewoners willen een prettig contact met hun buren en misschien komen er ook leuke buurtactiviteiten. De meeste deelnemers zien zichzelf niet echt het voortouw nemen in het organiseren van activiteiten met buren. “Het moet allemaal geen verplichting gaan worden,” aldus een deelnemer.

Sommigen vinden een collectieve huiskamer best een leuk idee, maar voor de meerderheid is het geen noodzaak.

Wordt Ons Oostende een seniorencomplex of woont er straks juist een mix van jong en oud? Duidelijk is dat de belangstelling voor Ons Oostende vanuit 55-plussers groot is. De meerderheid denkt dat een mix van leeftijden bij kan dragen aan de sfeer van de woonlocatie. Ook vinden bewoners het belangrijk dat andere (jongere) bewoners geen overlast veroorzaken. De aanwezige jongere deelnemers (tussen de 20 en 30) zouden het erg jammer vinden als zij geen kans zouden maken op deze plek. Voor het ontwikkelteam is de conclusie dat we geen bewoners uit willen sluiten en dat we in het vervolgtraject veel aandacht moeten geven aan het creëren van een rustige omgeving.

Vervoer en parkeren

De meeste deelnemers hebben een auto, fiets en elektrische fiets. Ze zouden graag hun auto bij de deur willen parkeren. Zowel vaste parkeerplaatsen als vrije plekken worden genoemd als mogelijke parkeeroplossing. Het is voor de meesten niet direct een probleem als bezoekers in de omgeving een plekje moeten vinden. Duidelijk is dat de elektrische fiets steeds populairder wordt en dat er gekeken moet worden welke voorzieningen hiervoor nodig zijn.

Wonen aan het kanaal en de Gulden Aa

Tijdens de avond zijn de ligging en vormen van het woongebouw gepresenteerd. Uit de reacties blijkt dat het wonen aan Oostende het minst in de smaak valt, vanwege het verkeer. Het wonen aan het water is wel aantrekkelijk, zowel aan het kanaal of aan de Gulden Aa. Ook is duidelijk dat de meeste mensen een hoog gebouw van zo’n 15 verdiepingen niet zien zitten. “Dat voelt voor mij te massaal,” is een veelgehoorde reactie. De optie met gebouwen die zowel aan het kanaal als de Gulden Aa grenzen is het meest populair.

Wensen woningen

Tijdens de avond kregen we ook al een eerste indruk van de wensen voor de woningen. Er is een grote voorkeur is voor 3-kamer appartementen. Zowel 65 m2 als 80 m2 zijn aantrekkelijke oppervlaktes. Veel deelnemers wensen grote balkons langs de gehele gevel. Verschillende mensen zouden ook graag privé buitenruimte zien op de begane grond. Vrijwel iedereen wil een appartementen met veel zonlicht. In een volgende sessie gaan we dieper in op dit soort wensen voor de woningen.

Het vervolg

Als ontwikkelteam van Ons Oostende hebben we al heel veel waardevolle inbreng gekregen. Daarmee kunnen we nu het vervolg gaan bepalen. Wat kun je nu van ons verwachten? We organiseren nog voor de zomervakantie een bijeenkomst die over de indeling van de woningen, zodat we na de zomer kunnen starten met het ontwerp. We houden jullie op de hoogte en sturen binnenkort weer een uitnodiging!